Zero waste wishlist, zo maak jij je leven een stuk milieuvriendelijker

zero-waste

Wat gebruik jij eigenlijk dag in dag uit om jezelf te verzorgen? En hoe goed zijn deze producten eigenlijk? Dat zijn dingen die je je niet zo snel af zou vragen. Ik vroeg het me wel af en kwam toen de term “zero waste” tegen. Ik vertel jullie hier graag meer over en laat zien hoe ook jij je leven een stukje milieuvriendelijker maakt.

Wat houdt zero waste in?

Zero waste is een term die gebruikt wordt wanneer je zo min mogelijk afval creëert in je dagelijkse leven. En gelukkig is dat mogelijk. Denk aan verpakkingen, materialen en stoffen. Deze kun je allemaal aanpassen door betere producten in plaats van je huidige producten te kopen. Zo zorg jij ervoor dat er minder plastic in de oceaan belandt en dat er minder chemische stoffen gebruikt worden die normaal in jouw producten rondzweven. Maar ook verzorg je je lichaam veel beter zonder parabenen, sulfaten of siliconen bijvoorbeeld. In 2015 werd hier al een blog over geschreven door 2 Nederlandse bloggers, hier lees je hoe je in 8 stappen zelf zero waste kunt gaan leven.

Zero waste producten zijn vaak duurzaam en ecologisch

Je kunt op verschillende manieren zero waste gaan leven. Je produceert in je huishouden zo min mogelijk afval en dat kan door duurzame producten te kopen die je minder snel hoeft te vervangen bijvoorbeeld. Daarnaast weet je dat wat je koopt eerlijk gemaakt is en met natuurlijke materialen geproduceerd is, fijn is dat he. Ook zijn zero waste producten/etenswaren ecologisch, gemaakt met recyclebare verpakking of zo min mogelijk verpakking. Neem bijvoorbeeld eens een tasje mee naar de supermarkt, zo hoef je niet alles in het plastic te verpakken.

 
 

Mijn begin zero waste wishlist

Ik wil graag zero waste gaan leven. Dit is mijn wishlist die ik graag met jullie deel om jullie hopelijk hiermee te inspireren. Dit is naar mijn idee al een heel goed begin door deze producten te vervangen omdat ik deze producten bijna op een dagelijkse basis gebruik.

Lush verzorgingsproducten

Wat ik zo mooi vind aan het merk Lush is: ze zijn er al heel lang, ze zijn dierproefvrij, natuurlijk en ecologisch. Lush bestaat al best lang als je kijkt naar sinds wanneer mensen echt actief bezig zijn met duurzaam leven. En Lush is altijd al een goed concept geweest. De producten zijn gemaakt met gerecycled plastic, papier of geen verpakking. Als je 5 lege flacons inlevert krijg je 1 gratis product en daarmee zorg je voor minder plastic in de oceaan. Ook zijn alle producten met natuurlijke ingrediënten gemaakt wat dus veel beter is voor je huid en haar.

Bamboe tandenborstel en haarborstel

De meeste mensen hebben een elektrische tandenborstel, maar soms als je op reis gaat neem je toch even een normale tandenborstel mee en die is meestal van… plastic. Ik wissel graag af, soms elektrisch, soms een normale tandenborstel. Maar door een plastic tandenborstel te gebruiken draag je automatisch weer bij aan het plastic in de oceaan en dat is niet een goede bijdrage. Een bamboe tandenborstel is biologisch afbreekbaar en kan je wel 3 maanden gebruiken, tegenwoordig gewoon te koop bij de Etos. Hetzelfde geldt voor je haarborstel, deze gebruik je ook elke dag en het scheelt dus zeker als je een biologisch afbreekbare haarborstel hebt gemaakt van natuurlijke materialen.

Herbruikbare wattenschijfjes

Ik kwam laatst erachter dat dit concept bestaat. Je kunt dus herbruikbare wattenschijfjes kopen, die gooi je gewoon in de was en daar zijn ze weer! Normale wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen, maar er is een verschil tussen katoen en organic katoen, bovendien zijn katoenplantages niet altijd eerlijk. Je weet nooit hoe het werk daar eraan toe gaat. Het geld haal je er na 1x wassen al bijna uit. Een rol wattenschijfjes kost 1,00 euro ongeveer. En een ook, alleen deze blijft bestaan na het wassen en al die andere 30 wattenschijfjes gooi je weg.

 

Safety Razor

En als laatste een safety razor, het ziet er misschien uit als een mannen scheermes, maar het is eigenlijk gewoon een scheermes dat heel lang meegaat. Ga namelijk maar eens na met hoeveel plastic een wegwerp mesje geproduceerd is. Daarnaast gebruik je een wegwerpmesje niet vaak en in een pak van wel 6 mesjes. Terwijl je met een duurzaam geproduceerd mesje misschien wel 5 jaar doet en geen nieuwe hoeft te kopen.

Wat ga jij aanschaffen denk je?

Delen:

2 Reacties

  1. oktober 15, 2018 / 8:30 am

    Ik ben erg nieuwsgierig naar die wattenschijfjes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge