Zero-waste veranderingen die ik in de afgelopen maand heb toegepast

zero-waste veranderingen

Zero-waste is een proces dat altijd in ontwikkeling is. Daarom heb ik de afgelopen maand weer een aantal zero-waste veranderingen gemaakt die ik stukje bij beetje toepas in mijn leven. Ik laat jullie graag deze 5 veranderingen zien.

1 Losse thee, geen theezakjes

Per theedoosje dat je in de supermarkt koopt komt afval mee. Elk zakje bevat een papieren label en in het zakje zit wat plastic om de thee in het zakje te filteren daardoor is niet het hele theezakje composteerbaar. Elk theezakje gebruik je maar een keertje of maximaal twee keren. Met losse thee is dit probleem helemaal opgelost en het is ook nog eens veel lekkerder dan een gewoon theezakje. Ik kocht losse thee in eigen potten bij Simon Lévelt en was ongeveer evenveel kwijt als twee doosjes thee van Pickwick. Ik vind de losse thee veel lekkerder en het bespaart me geld en afval!

2 Herbruikbare groente- en fruitzakjes

Dit is echt een hele fijne zero-waste verandering die meteen veel verschil maakt. Als je deze zakjes meeneemt naar de markt hoef je geen plastic zakjes meer aan te nemen. Ik neem ze nu altijd mee in mijn grote canvas tas en doe in de kleine zakjes de gekochte groente/fruit/noten, noem maar op. Deze kocht ik bij eco-logisch. Je kan ze eventueel ook zelf maken uit oude dekbedovertrekken bijvoorbeeld, dat bespaart nog meer geld.

3 Shampoobar in plaats van flessen shampoo en conditioner

Deze zero-waste verandering heb ik nog maar net uitgeprobeerd. Het was een heel experiment. Maar het werkt onwijs goed. Een shampoobar staat gelijk aan 80 wasbeurten en daarmee 3 hele shampoo flessen. Je bespaart dus geld, afval en sulfaten/siliconen die doorgaans in shampoo’s verstopt zitten. Ik heb een shampoobar van Dille&Kamille (4,95 euro), hij ruikt heerlijk, ik heb Sandelhout en ik ben er heel enthousiast over.

zero-waste veranderingen

4 Bulk inkopen en glazen potten hergebruiken

Wat ik sinds kort ook doe is het hergebruiken van glazen potten van bijvoorbeeld: appelmoes, rodekool of pastasaus. Ik was ze af, week ze in warm water zodat het label loslaat en je hebt een potje om bijvoorbeeld je losse thee in te halen. Of je kan ook granen/pasta/noten bulk shoppen, daarmee bespaar je verpakkingen en geld en heb je een goede voorraad in huis.

5 Zero-waste veranderingen wasbare wattenschijfjes

Dit is eentje die ik al een hele tijd probeer. Ik ben hier heel tevreden over, ik kocht mijn wasbare wattenschijfjes bij LanaLuna. Ik heb sinds kort ontdekt dat ze nog beter schoon worden als je ze in een waszakje wast. En ik gebruik geen make-up remover in plastic, maar een amandelolie in glazen fles, ook nog eens goedkoper. Hier zie je mijn verzorgingsroutine die ik zoveel mogelijk zero-waste probeer te doen.

Wat zijn jouw zero-waste veranderingen?

Vond je deze post interessant? Klik op deze afbeelding en deel hem op Pinterest!

zero-waste veranderingen
Delen:

2 Reacties

  1. januari 14, 2020 / 4:52 pm

    Hoi Laura, wat een goeie blog! Ik ga je tips zeker meenemen. Heb je toevallig ook al een oplossing voor wattenschijfjes en oorstaafjes? Ik hoor het graag! Groetjes Anne

    • januari 15, 2020 / 12:41 pm

      Hi Anne, Dankjewel voor het reageren. Yes, ik heb een wattenstaafje bij dermarolling.nl besteld voor 2,99 euro. Deze kan je hergebruiken en heeft ook een makkelijk puntje om je make-up mee bij te werken. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge