Stille tijd, 10 tips en manieren om tijd te investeren in God

stille tijd

Stille tijd houden, is iets dat tijd kost en dat is best logisch. Maar hoe vul je die tijd in en hoe laat je die stille tijd effectief zijn? Ik heb hier zelf ook een tijd moeite mee gehad. Maar nu heb ik aardig duidelijk voor mezelf hoe ik mijn stille tijd graag effectief invul. Daarom geef ik jou graag 10 tips!

Geen zin in lezen? Check de video!


Luister een podcast

Ik kan me helemaal voorstellen dat je soms even geen zin of energie hebt om iets te doen. Daarom vind ik het fijn om een podcast op te zetten. Hierdoor word je wel gemotiveerd om je dag met God te beginnen, maar hoef je niet meteen zelf heel veel te doen. Ik luisterde deze ochtend de Proverbs31 podcast, een echte aanrader. Maar er is nog een aantal leerzame podcasts die ik je aanraad.

https://open.spotify.com/playlist/5BuX1YrV9w9jj8kQRL5oMI?si=Q4ojzYB4QHm5f2uw6eHKHw

Zet worship muziek aan

Deze sluit mooi aan bij mijn eerste tip voor als je niet zoveel zin of energie hebt. Start je dag met God door worship muziek. Ervaar Gods liefde hier doorheen, zing mee of bid tijdens het luisteren van de muziek. Je maakt het zo gek als je zelf wil. En de enige die bepaalt hoe je dit doet dat ben jij.

Start met gebed

Het kan natuurlijk ook per dag verschillen hoe jij je stille tijd vormgeeft. Maar als je bij de basis en de kern wil beginnen, begin dan bij God. Start met gebed en bespreek je dag bijvoorbeeld met Hem. Dan kan je rust ervaren en de dag goed beginnen.

Lees een christelijk boek

Om die rust midden in je dag of aan het begin of einde te ervaren, kan je ook een boek lezen. Dat zorgt ervoor dat je jezelf even afsluit van alle drukte en stress van de dag. En om dit toch deel van je stille tijd routine te maken, kan je een christelijk boek kiezen!

Lees in je bijbel

Misschien vind je dit saai of snap je de bijbel niet zo goed. Ik heb dit zelf ook een hele tijd gehad. Maar als je leert met geduld en zonder afleiding te lezen, zie je ineens zoveel moois. Allereerst helpt het om een fijne bijbel die werkt voor jou te hebben. Kies daarbij een vertaling uit die je fijn vindt. Begrijp je nog steeds niet helemaal wat je leest, geen zorgen dat is normaal. Houd dan de YouVersion bijbel app erbij in een makkelijkere vertaling zoals Het Boek. Zo begrijp je veel beter wat er staat en hoe je dit op jouw leven kan toepassen.

Als je bijbel lezen saai vindt

Als je nog niet helemaal enthousiast wordt van de tip hierboven, heb ik nog een tip voor je. Namelijk het boekje Bijbellezen van Maartje Kok. Dit boekje is speciaal voor degene die het nog niet helemaal ziet zitten of begrijpt. In dit boekje wordt je meegenomen met tips voor bijbellezen. Een echte aanrader dus als je bijbellezen nog saai vindt. Dat hoeft namelijk niet zo te zijn, ik haal er veel waarde en tips uit die nog relevant zijn voor nu.

Start een leesplan

Toch niet zo van de papieren uitvoering? Dan kan je ook de YouVersion app downloaden. In deze app kan je de bijbel in ongeveer alle vertalingen die je maar kan wensen, lezen. Maar je kan daarnaast ook leesplannen lezen! Deze app heeft een ontdek-pagina waarop je allerlei leesplannen vindt. Je kan ook samen met je vriend(in) een leesplan starten of zelfs met een hele groep. Zo blijf je elkaar motiveren en kan je bespreken wat je ervan vindt.

Stille tijd tip: Schrijf het op

Deze tip is voor mij best een uitdaging. Ik vind het niet makkelijk om rust te nemen en mijn gevoelens op te schrijven, ik praat er liever over. Maar misschien is dit daarom een goede tip als je hier moeite mee hebt. Probeer eens op te schrijven wat je denkt en breng het dan in gebed. Misschien heb je wel zorgen over iets en kom je daar nu pas achter.

stille tijd

Lees de Zij lacht overdenking

Elke ochtend van de week om 6.00 uur s’ochtends staat er een gratis overdenking paraat. Deze overdenking vindt je gewoon op zijlacht.nl. Dit zijn hele leerzame en onderbouwde overdenkingen met daaronder tips voor de dag! Heel fijn om zo je ochtend te beginnen vind ik.

Schrijf in een invuldagboek

stille tijd

Zomaar iets opschrijven zonder een plan kan toch best moeilijk zijn. Daarom is mijn laatste tip om een dagboek aan te schaffen. Ikzelf vind het dagboek van Lindi Melse erg prettig. Deze is niet verbonden aan data, dus geen druk. Ook zit bij elke dag een bijbeltekst, vragen voor jezelf en een bladzijde om vrij in te vullen. Dus ideaal als je af en toe even niet weet hoe je stille tijd wil houden.

Leuk artikel? Pin het op Pinterest!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge