Stap uit je comfortzone met deze 10 tips

comfortzone

Ik heb deze week een weekje voorjaarsvakantie. Nu dacht ik, waar wil ik deze week tijd aan besteden? Tuurlijk heb je in vakanties altijd wel leuke dingen gepland en tijd om te rusten. Maar naast dat, lijkt het me leuk om mezelf uit te dagen. Stap uit je comfortzone! Om mezelf en hopelijk jullie te motiveren om echt uit je comfortzone te stappen, doe je mee?

Schrijf op wat je eng vindt om te doen

Het is handig om eerst voor jezelf op te schrijven en na te gaan wat je nou eng vindt. Als je daar niet over nagedacht hebt, is het moeilijk om ook daadwerkelijk uit de comfortzone te stappen. Ik vind bijvoorbeeld zingen voor publiek heel eng.

Plan een activiteit

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat je eng vindt om te doen, kan je een activiteit plannen die hiermee te maken heeft. Denk wel goed na of dit jezelf iets op gaat leveren. Want als je hoogtevrees hebt en je bent daadwerkelijk bang, dan zal een stap uit je comfortzone je misschien niet veel opleveren. Maar als je vanbinnen voelt dat je het spannend vindt, maar je wil het wel, dan is het denk ik pas iets om echt te doen. Dus plan iets waardoor je in aanraking komt met het doen van iets uit je comfortzone. Ik zou dan bijvoorbeeld naar een karaokebar kunnen gaan.

Doe eens iets ongewoons

Het begint bij iets kleins doen dat je normaal niet zou doen. Neem nou bijvoorbeeld opstaan in het openbaar vervoer en je plekje aanbieden aan een oudere die moet staan. Of iemand helpen op straat. Dat zijn activiteiten en handelingen die je normaal niet verricht. Dus als je daarmee begint, ben je al een stukje dichterbij je doel en dat is een stap uit je comfortzone zetten.

Doe iets wat je eigenlijk haat

Welke activiteiten vind jij verschrikkelijk om te doen? Bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken of door de regen om iets voor je zieke huisgenoot/zus/moeder te halen. Je weet dat je het haat, maar doe het toch. Zo stap je ook op een bepaalde manier uit je comfortzone en je kan met trots naar het resultaat kijken.

Zoek iets op wat je niet begrijpt

Soms luister je mee met een gesprek of lees je vluchtig iets, maar heb je eigenlijk geen concentratie om echt in je op te nemen waar het nou eigenlijk over gaat. Zoek eens woorden die je niet begrijpt op, zo verbreed je je kennis en doe je iets wat je normaal niet zou doen als je vluchtig leest en luistert. Door goed te luisteren geniet je ook meer van je leven.

Ga naar een onbekende plek

Je spreekt af met een vriend of vriendin en je kiest altijd dat ene cafeetje of strandtentje. Kies eens iets totaal anders. Misschien is het wel minder leuk, maar dat weet je pas als je het hebt ervaren toch. Baseer nooit een vooroordeel op een oordeel van een ander. Je kan alleen zelf ervaren en oordelen.

Praat met iemand die je niet goed kent

Misschien kom je wel elke week op dezelfde plek met heel veel mensen. Daardoor kan het zijn dat je altijd met dezelfde mensen optrekt. Maar ga eens een gesprek aan met iemand die je normaal niet spreekt. Misschien haal je wat uit het gesprek, je leert diegene beter kennen en misschien leer je ook wat van die persoon.

Uit de comfortzone: lach naar vreemdelingen

Door zomaar aardig te zijn voor en tegen een persoon die je niet kent, verspreid je meer liefdadigheid in de wereld. Want als jij iets doet naar een ander, zal die ander dat sneller terug doen of ook doen. Dus wat houdt je tegen? Lach eens vriendelijk naar iemand die je niet kent. Je hebt niks te verliezen.

Geef iemand een compliment

We hebben zo vaak complimenten in onze gedachten, maar spreken ze zelden uit. Train jezelf er eens op dat je de complimenten in je hoofd ook daadwerkelijk uitspreekt naar die persoon. Het kan zo waardevol zijn voor die vriend(in) of zelfs kennis. Complimenten blijven je altijd bij.

Bel iemand op

Dit is wel iets heel spannends om te doen en daarom past deze activiteit perfect in het rijtje van uit je comfortzone stappen. We bellen tegenwoordig nooit meer. Maar bel eens iemand op, iemand waar je aan moet denken bijvoorbeeld en die je zelden spreekt. Daar kan een heel waardevol gesprek uitkomen en zo spreek je diegene ook weer eens. Ook laat het zien dat je het belangrijk vindt om een vriendschap met die persoon te onderhouden.

Interessante post? Pin hem op Pinterest!

comfortzone
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge