5 lessen uit het boek the art of making memories

lessen meik wiking

Het nieuwe jaar begon, dus ik had weer zin om nieuwe dingen te leren. Ik kocht daarom onder andere het boek ‘The art of making memories’ van Meik Wiking. Het leek me een praktisch en interessant boek waar ik veel lessen uit kan halen die ik kan toepassen op mijn leven, maar ook bij mijn opleiding. Dit zijn de 5 lessen die ik uit het boek haalde. Lees ook de lessen van het boek Hygge en Lykke die ik leerde van de Deense schrijver.

Les 1 Word onthouden door het publiek bij een presentatie

De les die Meik Wiking mij geleerd heeft, is dat je altijd een voorwerp mee moet nemen het podium op. Hij noemde zelf voor de grap als voorbeeld dat hij eens een ananas meegenomen heeft. Daardoor wist het publiek nog na jaren wie de man met de ananas was. Dit kan je ook doen bij een presentatie op school, maar dan met een ander voorwerp. Ik vond dit wel een hele goede en leuke les. Mensen onthouden niet zo snel de inhoud van een presentatie, maar als je het koppelt aan een eigenaardig voorwerp dat je meeneemt, zullen ze je wel onthouden.

Les 2 Mensen onthouden niet jouw woorden, maar hun gevoel daarbij

Dit is een les die ik niet alleen uit dit boek haalde, maar ook uit podcasts die ik luister de laatste tijd. Je kan hele gesprekken met mensen voeren, maar niet alles zal in hun geheugen blijven hangen. Maar mensen zullen altijd een persoon koppelen aan een gevoel. Hoe je iemand liet voelen bij wat je hebt gezegd.

Boeken
Boeken

Les 3 Koppel voorwerpen aan herinneringen koppelen

Om plekken waar je geweest bent beter te herinneren, kan je het beste voorwerpen hieraan koppelen. Als minimalist snap ik heel goed dat je niet overal een souvenir koopt. Maar dit kan ook bijvoorbeeld een trui zijn die je op die vakantie droeg of een foto van die vakantie. Je zult die plek en die vakantie beter onthouden als je die twee koppelt aan elkaar.

Les 4 Vernoem een plek naar een herinnering

Die ene vakantie waar een windhoos op het water te zien was en waar de wespen erg aanwezig waren. Die vakantie zul je niet zo snel vergeten. Het helpt daarom ook om vakanties of plekken naar herinneringen te vernoemen. Vakantie windhoos, vakantie kastanjes, je snapt het wel.

Les 5 Vertel je eigen kinderen herinneringen

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kinderen ook mooie gebeurtenissen herinneren. Daarom is het goed om herinneringen aan je kinderen te vertellen. Maar het is belangrijk dat je dit om de zoveel tijd doet blijkt uit onderzoek. Kinderen zullen de herinneringen beter onthouden als je tijd tussen het vertellen laat zitten. Als je meer lessen uit dit boek wil halen, moet je het natuurlijk zelf aanschaffen!


lessen

Wat vind jij van deze lessen uit het boek van Meik Wiking?

Delen:

1 Reactie

  1. februari 20, 2020 / 10:55 am

    Deze lessen kan je zeker meenemen in het leven, goed dat je deze met je volgers deelt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge