Hygge, wat is het en wat kunnen wij Nederlanders van deze levensstijl leren

hygge

Ik kocht laatst een heel leuk boek: “Hygge” van Meik Wiking. En het inspireerde me zo dat ik het graag met jullie deel. Het boek gaat over Hygge en waarschijnlijk denk je nu ‘wat is Hygge nou weer?’ Zodra je weet wat het is word je er vast vrolijk van.

hygge

Hygge (uitgesproken als Hoo-gah) is een Deense levensstijl die gezelligheid symboliseert onder andere. Hygge is het woord dat zij gebruiken voor gezelligheid. Maar naast alleen maar gezelligheid is Hygge veel meer. En daar kunnen wij Nederlanders nog veel van leren.

5 levenslessen die wij van Hygge kunnen leren

Meik Wiking is niet alleen de schrijver van dit boek, maar ook de directeur van het Happiness institute. Hier onderzoeken ze hoe wij over de hele wereld gelukkig worden en zijn. Alle tips uit dit onderzoek zijn dus goed te onderbouwen met onderzoeken die in het boek staan.

1| Spendeer wat meer tijd met familie en vrienden

Dit is denk ik wel de belangrijkste. Familie en vrienden zijn de dichtstbijzijnde mensen in je leven. Ze zijn het meest betrokken bij wat je doet in het dagelijkse leven en weten waar je mee zit en waar je blij van wordt. Dus betrek ze daarom wat meer bij je leven. Ze zijn veel belangrijker dan je mobiel en social media. Organiseer een spelletjesavond of een filmavond waar je lekker met elkaar praat en plezier beleeft.

2| Toon wat meer dankbaarheid

Ook dankbaarheid is heel belangrijk om je gelukkiger te voelen en uiteindelijk ook gelukkiger te zijn. Hygge draait ook dankbaarheid, maar hoe pas je dit toe? Ik schrijf bijvoorbeeld elke avond na een lange dag op waar ik dankbaar voor ben geweest in die dag. Zo kan je teruglezen wat je gedaan hebt in een week en waar je dankbaar voor was en sta je wat meer stil bij dankbaar zijn.

3| Leg je mobiel weg voordat je gaat chillen

Als je zo’ n spelletjesavond of filmavond organiseert voor je familie of vrienden kan je een mobiel stapel maken. Leg bij binnenkomst een bakje neer waar iedereen zijn/haar telefoon in doet. Zo heeft iedereen volle aandacht voor elkaar.

4| Maak je eigen Hygge plekje

Ook in je kamer of huis kan jij je eigen Hygge plekje maken waar je heerlijk zit. Je kan bijvoorbeeld een plekje op de vensterbank maken met kussens en dekens waar je huiswerk kan maken. Maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf, zo heb je altijd een Hygge plek in je huis waar je lekker tot rust kunt komen.

Boeken
Boeken

5| Kaarsen doen meer goeds dan je denkt

Bij gezelligheid horen kaarsen vinden Denen. Wij Nederlanders zijn daar ook al wel goed in vind ik. Maar in Denemarken zijn ze nóg meer kaarsenfans voor het ultieme Hygge effect. Meik’s tip is: zet kaarsen op tafel tijdens het avondeten. Dit zorgt voor een gezellig kampvuur achtige sfeer. Er is een onderzoek gedaan bij een gezin dat maar een kwartier at en niet met elkaar praatte. Door de kaarsen aten ze 20 minuten langer omdat ze meer met elkaar praatten. Steek dus bij het eerstvolgende avondeten die kaarsen lekker aan! Ik vind de Deense levensstijl heel erg inspirerend en in het boek Hygge staan nog veel meer leuke tips, ideeën en zelfs recepten.


hygge
Delen:

6 Reacties

 1. januari 28, 2019 / 11:44 am

  Wat een tof boek en een mooie filosofie!!
  Leuk geschreven ook 🙂
  Liefs Iris

 2. januari 29, 2019 / 7:08 am

  Leuke filosofie, ik vind het boek er zo mooi uitzien! Maar zo slecht zijn we in Nederland toch ook niet qua knusheid? 🙂

  • januari 29, 2019 / 12:21 pm

   Dankje! Nee wij nederlanders staan vrij hoog in de gezelligheidsonderzoeken, dat staat ook in dit boek, er zijn super veel onderzoeken naar gedaan! Maar we zouden ook nog wel het een en ander kunnen leren van Hygge 🙂

 3. MC Kleuver
  november 3, 2019 / 12:40 pm

  Soms mag de gezelligheid wel een boost gebruiken hoor. Ik ben vrij mobielverslaafd, maar een avondje zonder is soms lekker. Of een wandeling in het bos met zijn allen. Dat vind ik leuk! Ik vraag me overigens nog steeds af hoe je Hygge uitspreekt, ook al heb je de uitspraak al benoemd

  • november 3, 2019 / 5:53 pm

   Hahha, ja letterlijk als “hoeeegahh”, nou lekker in het bos wandelen! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge