Angst, tips om hiermee om te gaan en het los te laten

angst loslaten

We hebben allemaal weleens momenten waarop we angst ervaren. De ene dag kan het meer opspelen dan de andere dag. En de ene keer ervaren we meer last van angst dan de andere keer. Ik heb zelf in de afgelopen maand voor het eerst veel last gehad van angst en dat overspoelde me. Inmiddels heb ik een manier gevonden om ermee om te gaan. Ik geef je daarom graag tips over hoe jij hiermee om leert te gaan en hoe je het kan loslaten.

Het komt vanzelf, dus het gaat vanzelf

Stel jezelf gerust met het idee dat de angst ook weer weggaat. Ik kan me voorstellen dat wanneer je angst ervaart, je bang bent dat het niet meer weggaat. Dat is eigenlijk best ironisch, dat je bang bent voor angst. Dus stel jezelf vanaf het begin gerust met het idee dat het ook weer weggaat.

Wees lief voor jezelf

Vergeet niet om lief te blijven voor jezelf. Zorg goed voor jezelf en luister naar je behoeften. Je bent gevoeliger voor nare gedachten als je bijvoorbeeld moe bent of honger/dorst hebt. Dus voorzie jezelf van genoeg rust en genoeg voeding. Vaak scheelt dat al heel wat.

Schrijf je angsten en gedachten op

Angst wordt vaak in mijn beleving groter als je het aanvult met gedachten en gevoelens. Je kan het zelf zo groot maken als je wil. Dus je kan je angst of gedachte ook zo klein maken als je wil. Dat doe je door het los te laten. Voor mij werkte loslaten door het op te schrijven. Toen ik mijn gedachten en angsten opschreef, moest ik lachen. Omdat het allemaal nergens op sloeg. Dus ga eens voor jezelf na in hoeverre de angst realistisch is.

Breng je angst bij God

Als er iemand is die je kan helpen, is het God. Hij wordt ook wel de Vredesprins genoemd. God kan jou heel goed geruststellen midden in je angst. En als je je angst nog niet uit durft te spreken naar iemand, kan je het wel al uitspreken naar God. Het uitspreken naar God en bij Hem neerleggen ontkracht de angstgedachte, omdat jij niet meer de enige bent die ermee rondloopt. God wil die angst van je dragen en geeft in de plaats rust en vrede aan je. Zelf doe ik dat door gebed, maar ik vond het luisteren van worship muziek ook heel helpend. Door te luisteren naar christelijke muziek werd ik weer rustig en kon ik Gods geruststelling horen in het lied.

https://open.spotify.com/playlist/5BuX1YrV9w9jj8kQRL5oMI?si=_Lwx_nMkSQiFJRDwxwrqlw

Praat over je angst

Erover praten, is misschien iets wat je juist niet wil. Maar door er niet over te praten, geef je het de ruimte om je te beheersen, je geeft het als het ware de macht. En die macht ging bij mij weg door erover te praten. Vaak als je jezelf erover hoort praten, kan het dat je je realiseert dat het wel meevalt. Maar het kan ook zorgen voor een luisterend oor van een ander en een opgelucht gevoel voor jezelf.

Hopelijk geeft dit je handvatten, houvast en hoop. Deze dingen hebben mij wel geholpen. Wat helpt jou?

Delen:

3 Reacties

  1. september 7, 2021 / 9:23 pm

    Angst is een slechte raadgever. En ook al zie je nog zoveel redenen waarom het verkeerd zou zijn, angst is vaak sterker dan rationeel denken. Het is ook de grootste beperking die we onszelf opleggen.
    Nia Hayes – ShunCy recently posted…How to grow tobacco from seedMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge