Ik was 3 weken in Myanmar, maar ik was niet op vakantie

myanmar

In de afgelopen maand bevond ik mij 3 weken in Myanmar, Mawlamyine. Maar wonder boven wonder was ik niet op vakantie. Dus ik hoor je al hardop denken “waarom was je er dan?” Nou daar wilde ik toch nog graag even een artikel met uitleg aan wijden.

World Servants

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. We waren in Myanmar met de organisatie World Servants op vrijwillige basis. World Servants heeft projecten op de hele wereld in ontwikkelingslanden. En elk stadje/dorpje in Nederland heeft wel een groep die meegaat op project. Wij gingen met 33 jongeren uit een groep naar Myanmar. Maar je leert je groep 2 jaar van te voren al kennen en je voert ook 2 jaar lang actie om het geld op te halen voor de middelen in de ontwikkelingslanden en natuurlijk om er te komen.myanmar

Wat hebben we gedaan in Myanmar?

Eerst vlogen we naar de hoofdstad van Myanmar, Yangon. Daar bleven we een nachtje in het hotel slapen om de volgende dag door te reizen naar de plaats van bestemming, Mawlamyine. In Mawlamyine verbleven we op een ziekenhuisterrein, een lepra ziekenhuis heel specifiek gezegd. In Myanmar hebben namelijk veel mensen lepra en er zijn niet genoeg artsen in de lokale ziekenhuizen aanwezig omdat ze dan een hotel moeten regelen bijvoorbeeld en daar is geen geld voor. Om dat probleem te voorkomen hebben wij een pand gebouwd waar dokterswoningen in gemaakt worden zodat er ook voldoende artsen aanwezig kunnen zijn in de lokale ziekenhuizen. 2 jaar geleden was ik met zo’ n zelfde project mee, maar dan in Guatemala, hier is ook een videoserie van te vinden.

myanmar

Maar behalve bouwen hebben we nog wel meer gedaan

Ondanks dat het geen vakantie is bouwen we niet elke dag. In de weekenden zorgt de leiding ervoor dat we ook genoeg van de cultuur en de omgeving mee krijgen. We hebben de bekendste tempel gezien die je op de bovenste foto ziet. We zijn in kerken geweest, in the sleeping buddha, in huizen van de bevolking op bezoek geweest en noem maar op. Ook hebben we tussen het bouwen door op het terrein een programma voor de kinderen verzorgt. We deden leuke spelletjes met ze en vertelden ze verhalen uit de bijbel, 5% van de bevolking is christelijk daar.

Het was een waanzinnige ervaring en ik heb gelukkig ook de herinneringen op bewegend beeld vastgelegd voor jullie zodat jullie een ietwat beter idee krijgen bij alles wat ik vertel. Dus kijk vooral de video en ik zou ook zeker zelf overwegen om mee te doen met zo’ n project. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen en je beleeft dingen die je anders nooit zou beleven, plus je ontwikkelt jezelf door anders naar de wereld te kijken.

Zou jij ook mee willen met zo’ n organisatie?

Delen:

8 Reacties

 1. augustus 21, 2018 / 11:36 am

  Dit klinkt als een mooi doel! Ik ben altijd heel kritisch over vrijwilligerswerk, vooral omdat het vaak meer kwaad dan goed doet.

  • augustus 21, 2018 / 5:01 pm

   Jaa ik ben daar zelf ook heel kritisch over, maar daarom is het fijn dat je zelf erheen gaat en precies ziet waarvoor je het doet.

 2. augustus 21, 2018 / 12:06 pm

  Wat een gave ervaring! Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de videos, dus die ga ik nu kijken! 🙂

 3. Iwan de Graaf
  augustus 21, 2018 / 3:15 pm

  Trots op Laura, Tirza en de rest van de groep! Mooie foto’s en leuke film. Echt goed van jullie om met zoveel regen zó positief te blijven.

 4. augustus 21, 2018 / 4:38 pm

  Wat een geweldige reis en dan ook nog voor zo’n goed doel! Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge