21 levenslessen die ik leerde en die jou wat leren

21 levenslessen

Afgelopen maand werd ik 21 jaar. Best een bijzondere leeftijd vind ik zelf. Een leeftijd waarvan je kan zeggen, ik ben volwassen geworden. Daarom leek het mij leuk om mijn 21 levenslessen met jullie te delen. Hopelijk leren jullie hier wat van!


1. Kies voor je passie of droom

Heb je al heel lang een droom of een passie voor iets, maar wacht je toch op het “juiste moment”? Er is geen juist moment, jij bepaalt jouw moment. Dus ga ermee aan de slag, doe het gewoon! Zo startte ik jaren geleden met deze blog en met het maken van Youtube video’s. Het wat niet makkelijk, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.

2. Als je iets echt wil, is alles mogelijk

Dit sluit aan bij de eerste levensles, maar is net zo belangrijk. Je kan meer dan je denkt. Je moet er alleen zelf in geloven. Je hebt misschien nog niet de beste middelen om te beginnen, maar iedereen begon ergens. Alle mega succesvolle mensen begonnen met niks.

3. Uit huis gaan is goed voor je ontwikkeling

Uit huis gaan is een goede beslissing als je daar aan toe bent. Het zorgt ervoor dat je zelfstandiger wordt en dat je je eigen maniertjes ontdekt. Hoe je dingen wil doen in het huishouden bijvoorbeeld. En dat is iets goeds voordat je echt gaat samenwonen met iemand en geen idee hebt hoe je dingen wil doen.

4. Investeren en doorzetten pays off

Of we het nou over je opleiding, bijbaan of werkstuk hebben. Het blijven investeren en doorzetten gaat je uiteindelijk belonen. Hoe meer aandacht je aan iets besteed, hoe meer het groeit. En zo is het ook met hard werken voor iets en tijd investeren in iets.

5. Kijk vooruit, blijf niet hangen

Met een positieve kijk op het leven, kijk je vooruit. Blijf niet hangen in het verleden of in wat je niet hebt. Maar denk aan wat je juist wel hebt en hoe je daarmee verder kan. In een jaar kan zoveel gebeuren, dus geef de moed en hoop niet op. Er is namelijk altijd hoop en vooruitzicht, want God heeft een plan met jouw leven.

6. Blijf werken aan jezelf

Merk je dat je altijd ergens tegen aanloopt of altijd ruzie hebt met een bepaalde persoon? Dat kan doordat ze je triggeren op plekken die jou pijn doen vanuit het verleden. Om vooruit te kunnen kijken, is het belangrijk dat jij je verleden verwerkt hebt. Ga eens na hoe jij aan jezelf kan werken en situaties beter kan maken voor jezelf zonder de ander te beschuldigen. Ik ga af en toe naar een (christelijke) coach en dat doe ik al zo’n twee jaar. Met haar kan ik alles bespreken en kijken waaraan ik kan werken. En dat heeft mij zoveel geholpen en verder gebracht!

7. Eerlijkheid duurt het langst en openheid brengt je ver

Je kan maar beter meteen eerlijk tegen iemand zijn als je een fout hebt gemaakt. Het zal misschien even pijn doen, maar dan weet diegene het meteen. De waarheid komt vroeg of laat toch naar boven en dan doe je meer pijn dan je voor lief hebt. Daarnaast brengt openheid je heel ver, vooral als we het over relaties of vriendschappen hebben. Een open gesprek kan leiden tot hele mooie kwetsbare gesprekken en zo leer je elkaar weer beter kennen.

“Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God.”

Filippenzen 4:6

8. Bid voor wat je verlangt

In de bijbel staat dat je mag bidden naar wat je verlangt. En dan heb ik het niet over materiële zaken die ineens op je deurmat liggen. Maar je kan wel bidden om je karakter meer naar Zijn karakter te vormen of om meer liefde te geven aan anderen. God zal je geven wat Hij nodig vindt en dat is altijd het beste voor ons.

9. Neem altijd je verantwoordelijkheid

Ook al heb je niet een fout gemaakt, neem je verantwoordelijkheid en los het op. Er zullen vast dingen gebeuren in je leven die opgelost moeten worden. Als niemand de verantwoordelijkheid neemt, neem dan zelf de verantwoordelijkheid. Je leert ervan en als later naar boven komt dat het niet jouw fout was, werkt dat alleen maar in jouw voordeel.

10. Probeer niet uit emotie te reageren

Iets wat ik zelf soms echt nog een uitdaging vindt, is niet meteen uit emotie reageren. Vraag even om wat tijd om na te denken en kom er later op terug. Vaak is de reden achter een bepaalde uitval naar iemand dieper dan je denkt. Het kan zijn dat het uit een pijnpunt komt vanuit je verleden en dat dat niks te maken heeft met de ander. Stel jezelf de vraag: waarom voel ik me zo? En kom dan later erop terug in een rustig en volwassen gesprek.

11. Kies helemaal voor God, niet half

Dit jaar maakte ik de keuze voor God en liet ik me dopen. Maar mijn levensles is om er helemaal voor te gaan en niet half. Dus zeg niet dat je christen bent en doe er vervolgens niks mee. Maar investeer in het woord en als jij in God gelooft, wil je Hem toch leren kennen en weten wat je gelooft? Dus ga all-in en geef alles aan God. Hoe meer je aan het licht brengt, hoe meer je op Hem mag lijken.

12. Wees dankbaar voor wat je hebt

Je kan heel lang verdrietig zijn over de dingen die je niet hebt, maar sta juist stil bij wat je wel hebt. Een jaar geleden maakte ik een lijst met alles waarnaar ik opzoek was. Die lijst is gewoon bijna helemaal uitgekomen, bizar. Maar vaak staan we daar vervolgens niet bij stil. Kies ervoor om daar wel bij stil te staan en wees dankbaar voor wat je wel hebt.

13. Zeg wat je doet, maar doe ook wat je zegt

Dit is iets wat ik voor mezelf, maar ook voor anderen om mij heen belangrijk vindt. Om vertrouwen van anderen te krijgen, moet je het ook geven. Dus doe wat je zegt en zeg wat je doet. Hou je aan je woord en lieg niet over hoeveel je doet, maar wees eerlijk daarin. Zo laat je zien wat jouw normen en waarden zijn aan anderen en nodig je anderen uit om ook zo te doen. Je bent eigenlijk een wandelend voorbeeld, dus je kan maar beter een goed voorbeeld zijn voor anderen toch?

14. Instead of comparing, celebrate

Als je iets gaafs hebt bereikt, kan je dat in een seconde kapot maken door jezelf te vergelijken met iemand die nóg succesvoller is. In plaats daarvan mag je trots zijn op jezelf en op wat je bereikt hebt en vier de succes van anderen in plaats van jaloezie voelen.

15. Stap uit je comfort-zone

Als je iets niet durft, is meestal je eerste reactie terugtrekken. Maar wat als je dat nou eens niet zou doen? Kom je dan niet op hele gave plekken? Misschien ontdek je dat je iets eigenlijk heel tof vindt om te doen! Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg, dus stap eens uit die comfort-zone!

16. Werk naar je einddoel toe in kleine stappen

Heb jij een doel voor ogen of een droom of passie? Kijk dan naar wat je nu alvast kan doen om daar naartoe te werken. Denk aan kleine skills die je kan leren of cursussen die je kan volgen. Of leerzame boeken die je kan lezen! Al deze kleine stappen brengen je dichter naar je doel en dragen hieraan bij.

17. Vind de kerk die bij je past

Dit jaar ontdekte ik ook hoe belangrijk een kerk voor je geloof is. Eigenlijk is dat stap 1, want een kerk is het lichaam van Christus en dat zijn de mensen, de mensen maken de kerk een kerk. Ik was lang opzoek en nu heb ik een kerk gevonden (ICF Leiden) die echt bij mij past. En daardoor omring ik me met mensen die bij mij passen. Zo fijn en zo belangrijk om nog dichter naar God toe te groeien.

18. Koester belangrijke vriendschappen

Hoe ouder je wordt, hoe meer je merkt welke vriendschappen echt waarde toevoegen. Ga eens na of een vriend(in) je laat groeien en opbouwt of eigenlijk alleen maar energie kost om mee om te gaan. Je hebt maar een paar echt goede vrienden nodig om je heen. Jij bent het gemiddelde van de vijf personen waarmee jij je omringt. En de mensen waarmee jij je omringt, kies je zelf uit.

19. Vind een community en omring jezelf met mensen waarvan je leert

Dit sluit aan bij de kerk. Naast het hebben van een kerk is het ook zo belangrijk om een community te hebben. Zo hou je elkaar accountable en laat je elkaar groeien in het leven en in het geloof. Omring jezelf met een groep mensen waar je op wil lijken en naartoe wil groeien. Zo leer je van elkaar en steun je elkaar in de moeilijkere dingen die er helaas ook zijn.

20. Denk na over wat je uitgeeft

Een levensles die niet geheel onbelangrijk is, is weet wat je uitgeeft. Gelukkig hebben alle apps van banken nu ook een maandoverzicht, tenminste mijn bank heeft dat wel. Zo zie je aan welke dingen je geld uitgeeft en denk na over of dit echt bijdraagt aan je leven en of je dit echt nodig hebt. Maar kijk ook naar wat je in de toekomst wil met je geld. In het boek

Kom naar Mij toe allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven

Mattheus 11:28

21. Maak beslissingen en keuzes met God

Als laatste levensles wil ik delen dat je al je keuzes en beslissingen met God mag maken. Breng het in gebed bij Hem en bid erover als je het niet zeker weet. Door Hem en Zijn woord zal duidelijk worden welke kant je op moet. En dat geldt ook voor al je verlangens, angsten, problemen, zorgen, breng ze bij God, Hij wil ze op zich nemen voor jou!


Leuke post? Pin hem op jouw Pinterest!

21 levenslessen

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge