10 handige zero-waste en duurzame huishoudtips

zero-waste en duurzame huishoudtips

Ik ben verhuisd! Ik ben voor het eerst op kamers gegaan en kon toen wel handige duurzame en zero-waste huishoudtips gebruiken. Maar ik wilde dit natuurlijk wel zo duurzaam en zero-waste mogelijk doen. Daarom 10 + tips die jij ook kan toepassen.

1. Zero-waste afwasborstel Dille & Kamille

Bij Dille&Kamille kwam ik meteen een hele handige en zero-waste afwasborstel tegen. Hij is van hout, wat duurzaam is en de borstel is zero-waste omdat je de kop eraf kan klikken en een nieuwe kop erop kunt zetten. Hierdoor is dit een eenmalige aankoop en kan je er je hele leven mee afwassen. Benieuwd naar mijn natuurlijke douche routine? Wat heb je nog meer nodig als je uit huis gaat?

2. Ecover afwasmiddel zero-waste en duurzame huishoudtips

Naast een afwasborstel heb je natuurlijk ook afwasmiddel nodig. Ik had in de supermarkt al eerder het merk Ecover gezien. Dit merk heeft plastic flessen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Het afwasmiddel is natuurlijk en de geuren ruiken heerlijk. Dit is zero-waste omdat je ook dit eenmalig koopt, er zijn door heel Nederland vulpunten. Je vult hem gewoon weer bij en je houdt dezelfde fles. Ecover heeft nog meer handige producten voor in huis.

3. Zero-waste en duurzame huishoudtips, verpakken: Bees wrap

Ik had deze manier van verpakken al een paar keer gezien online. Toen ik de Bees Wraps tegenkwam in de Ekoplaza hier in Leiden nam ik ze gelijk mee. Je hebt ze in verschillende maten, helaas zijn deze niet vegan omdat er bijenwas aan te pas is gekomen, voor vegan opties kan je soja wax wraps halen. Je kunt ze ook zelf maken heb ik gehoord. Het is in ieder geval heel handig om etenswaren in de koelkast in te bewaren zonder plastic te gebruiken. Ik bewaar mijn kaas hierin, nu heb ik geen kaasdoos nodig en dat scheelt plastic.

4. Seepje wasmiddel

Seepje is een merk dat haar verpakkingen van gerecycled materiaal maakt. Ook zijn de producten 100% natuurlijk gemaakt. Ik heb nu een kleine verpakking die ik kreeg in een Too Good to go verrassingsbox bij de Zaailing, een biologische supermarkt. Deze app moet je echt eens bekijken, hiermee vermijd je voedselafval en kan je goedkoop overblijfsels halen bij de winkels in jouw buurt.

Huishouden
Huishouden

5. Marcel’s Green Soap all purpose spray

Je hebt helemaal niet zoveel chemische schoonmaakmiddelen nodig. Deze chemische stoffen spoel je allemaal door de afvoer en komen terecht in de zee, dat kan nooit goed zijn voor de natuur en de vissen. Daarom koos ik de all purpose spray, deze is te gebruiken voor ongeveer alles en hij ruikt lekker naar appeltjes. Ook deze producten zijn hervulbaar en dus zero-waste en duurzame huishoudtips.

6. Baking soda

Baking soda is handig voor zoveel dingen. Dit is dus naast een natuurlijk schoonmaakmiddel handig om in huis te hebben. Ook hiermee kan je heel veel schoonmaken. Het zit in een papieren verpakking, dat is ook een pluspunt want papier is goed te recyclen.

7. Food Huggers

Dit is een investering als het gaat om zero-waste en duurzame huishoudtips. Deze besparen je enorm veel plastic. Als je net als ik alleen woont en voor 1 en soms 2 personen kookt heb je vaak groenten over. Als je bijvoorbeeld een halve komkommer hebt, kan je deze rechtop in een food hugger bewaren in de koelkast, je komkommer droogt niet uit en is nog eens te gebruiken!

8. Appelazijn of gewoon azijn

Als laatst nog een natuurlijk schoonmaakmiddel en dat is azijn, je hebt: witte azijn, natuur azijn en appelazijn. Er zijn vast naast deze nog meer soorten. Azijn is goed voor heel veel. Samen met baking soda kan je bijvoorbeeld je afvoer reinigen en gaan nare geurtjes en verstoppingen weg. Azijn helpt ook tegen kalk en dus kan je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd je vaatwasser of waterkoker hiermee ontkalken.

9. Mason Jars of potten hergebruiken

Als je voedingswaren in bulk koopt is het fijn om deze in glazen potten te bewaren. Hierdoor heb je ook makkelijk overzicht van hoeveel je in huis hebt. Bulk shoppen kan je veel geld en verpakkingen schelen, check hier waar in Nederland je bulk shops vindt. Als je dan glazen potten in de winkel koopt met bijvoorbeeld pastasaus, hergebruik deze dan om voedsel in te bewaren. En als er geen bulkshop in je buurt is, zoek dan een markt in de buurt, zij gebruiken ook vrijwel geen verpakking.

10. Linnen tasjes en groentetasjes

En als laatste neem een linnen tas mee als je boodschappen gaat doen. Daarnaast kan je ook stoffen broodzakken en groentezakjes meenemen als je gaat winkelen. Kijk naar groentes zonder verpakking en koop brood zonder plastic zakje. Dit scheelt al zoveel afval. Persoonlijk vind ik de grote linnen boodschappentas van Dille & Kamille geweldig, er past zo ontzettend veel in!

Samen kunnen we al heel wat doen tegen plastic gebruik. Ik hoop dat je wat aan mijn tips gehad hebt!

Delen:

3 Reacties

  1. astrid
    augustus 13, 2021 / 3:18 pm

    Super leuk wat je aan het doen bent. Ook leuk te zien dat een dame zo jong als jij hiermee bezig bent en jouw boodschap aan anderen geeft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge